Szeptember 22. Őszi napéjegyenlőség

2024. szeptember 20.


2024. szeptember 22-én lesz az őszi napéjegyenlőség, amikor budapesti idő szerint 14 óra 43-kor a Nap a Mérleg jegyébe lép. Ez a csillagászati ősz kezdete.

Ekkor a nappal és az éjszaka hossza megegyezik, és innentől kezdve december 21-ig, a téli napfordulóig rövidülnek a nappalok.

A levegő elemű Mérleg jegy által a harmónia, a szép szeretete és az egyensúly megvalósítása és megtartása kerül előtérbe. Ebbe beletartozik a formák harmóniája, legyen az a természetben vagy a művészetekben, ahogy a szorosabb emberi kapcsolatokban, elsősorban a partner- és párkapcsolatokban. 

Fontossá válik a másik fele való figyelem, ugyanakkor a Mérleg  jegy ügyel a saját szabadságára és függetlenségére is. 

Az őszi napéjegyenlőség képletében a Mérleg jegy ura a Vénusz bolygó feszült fényszöget alkot a hátráló, Bakban járó Plútó bolygóval. 

Ez mélyreható átalakulást jelez az önértékelésünkben és azon kapcsolatokban, ahol a függőségek és hatalmi játszmák vannak még hangsúlyban. A régi minták lezárását és elengedését is mutatja. 

Mivel a Vénusz bolygó a Mérlegben lesz a képletben, uralmi helyzetben, így erősebben érvényesül az egyenrangú, egyenértékű és harmonikus kapcsolatok felé irányultság, a szeretet magasabb szinten való megélése.

A Mérleg Nap a képlet 9-es életházába esik, amely a világnézetünket, igazságainkat és a perspektívákat hozza fókuszba, valamint a hitünkben való bizonyosságot. 

Balogh Ildikó: ildiko.bh@gmail.com